Sant eller falskt om urinvägsinfektion

Vilka av de vanligaste påståenden om urinvägsinfektion har stöd av forskning?


Tranbärsjuice förebygger urinvägsinfektion: Falskt – tranbärsjuice och C-vitamin står bland de vanligaste huskurerna mot urinvägsinfektion. Bären ska sänka pH-värdet i urinen och därmed göra det svårare för bakterierna att överleva i urinvägarna. Men studier visar att tranbärsjuice inte kan förebygga urinvägsinfektion. Som mest kan tranbärstabletter och kapslar lindra symtom för kvinnor med återkommande urinvägsinfektion.

Att kissa efter samlag förebygger urinvägsinfektion: Falskt – Att sex kan öka risken för urinvägsinfektion är säkerställt men att du kan undvika urinvägsinfektion genom att kissa efter samlag har inget stöd av vetenskap.

Trånga kläder orsakar urinvägsinfektion: Falskt – Detta påstående styrks inte av forskning. Det gör heller inte påståendet att kvinnor bör torka sig framifrån och bak efter toalettbesök för att undvika urinvägsinfektion.

Pessar ökar risken för urinvägsinfektion: Sant – Sex, pessar med spermiedödande medel och ärftlighet är de enda faktorerna som med säkerhet ökar risken för urinvägsinfektion.

I läkemedelsverkets riktlinjer om behandling av infektionen ingår två antibiotika. Det används för att döda de bakterier som orsakar infektionen och förkorta tiden med symtom. Antibiotika ska användas sparsamt för att minska risken för resistenta bakterier. Men om du känner att tranbärsjuice hjälper och lindrar dina symtom ska du för all del fortsätta dricka det. Där finns ingen risk för resistenta bakterier.