Bakterien som orsakar återkommande urinvägsinfektion

Forskare i USA tror sig äntligen ha löst gåtan varför en av fyra kvinnor drabbas av återkommande urinvägsinfektioner under sitt liv. De kan även förklara varför sex verkar utlösa en infektion hos vissa kvinnor.

Den vaginala bakterien G.vaginalis kan skada celler längs urinblåsans inre vägg (den mörkt turkosa cellen i inklippet är skadad och blottar celler under urinblåsans yta). Detta kan aktivera E.coli bakterier att föröka sig och orsakar upprepade urinvägsinfektioner enligt en ny studie. Inklippt bild från Matthew Joens, James Fitzpatrick and Nicole Gilbert.


Urinvägsinfektion orsakas oftast av bakterien E.coli som rör sig från tarmen till urinvägarna och måste behandlas med antibiotika.

Vad som orsakar återkommande urinvägsinfektion är fortfarande okänt men det har tidigare varit trott att varje infektion orsakas av E.coli som på nytt tar sig från tarmen efter avslutad behandling.

Men en ny studie i möss tyder på att en ytterligare bakterie utlöser återkommande infektioner.

Tarmbakterier triggas av vanlig vaginal bakterie

Den vaginala bakterien Gardnerella vaginalis kan i sig inte orsaka urinvägsinfektion men den verkar skada celler längs urinblåsans inre vägg enligt studien. Detta aktiverar E.coli-bakterier, som bildat passiva gömställen i urinblåsan, att föröka sig och orsaka en ny infektion.

Så gick studien till

I studien infekterades möss först med E.coli i urinblåsan. Forskare lät mössen återhämta sig och försäkrade sig om att inga bakterier syntes i urinen.

Därefter infekterades mössen med G.vaginalis eller en ytterligare harmlös vaginal bakterie, eller saltvatten som kontroll.

De vaginala bakterierna rensades bort från urinblåsan inom 12 timmar men det var tillräckligt för G.vaginalis att trigga kolonier av E.coli-bakterier att börja föröka sig igen och kunde mätas i mössens urin.

Möss som infekterats med en ofarlig vaginal bakterie eller saltvatten hade fem gånger lägre risk för en ytterligare infektion.

Koppling mellan sexuell aktivitet och urinvägsinfektion

Forskare bakom studien tror sig även kunna ge en förklaring varför vissa kvinnor upplever att de drabbas av urinvägsinfektion i samband med sexuell aktivitet.

– Många kvinnor svär på att de drabbas av en urinvägsinfektion varje gång de har sex, vilket så klart är en enorm börda. Vi tvivlar inte på att återkommande infektion med E.coli kan vara en orsak men vi tror vi har hittat en ganska övertygande förklaring varför det finns en koppling mellan sexuell aktivitet och återkommande urinvägsinfektion: vaginala bakterier som G.vaginalis rör sig från urinvägarna under sex, säger Amanda Lewis, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Varannan kvinna i världen drabbas någon gång i sitt liv av en urinvägsinfektion. Trots behandling drabbas en fjärdedel av dessa kvinnor av en ytterligare infektion inom sex månader.

Enligt forskare bakom studien behövs nu ytterligare kliniska studier för att bekräfta att den vaginala bakterien även ökar risken för återkommande urinvägsinfektioner i människor.