5 huskurer vid urinvägsinfektion som hjälper

Trött på urinvägsinfektion och vill undvika medicin i onödan? Då finns det mängder av huskurer för dig, där några har bättre effekt än andra. Om du har någon huskur mot urinvägsinfektion som har fungerat för dig så får du gärna tipsa om den i kommentarerna nedan.


5 huskurer vid urinvägsinfektion som hjälper

Genom att dricka mer vatten än vanligt kan du lindra din urinvägsinfektion.

1. Drick, drick, drick!

Vid första symptomen på urinvägsinfektion ska du börja dricka stor mängder vatten. Detta hjälper kroppen att spola ut infektionen.

Håll dig dock borta från kaffe, läsk och alkohol då detta istället kan irritera urinvägarna.

2. Värme lindrar

Lägg en värmedyna eller en varm vattenflaska på nederdelen av magen där du har ont. Värme kan nämligen minska inflammationen och muskelsammandragningarna. 

3. De välkända tranbären

Tranbärsjuice är en klassisk huskur mot urinvägsinfektion. Däremot måste du dricka tranbärsjuice i väldigt stora mängder för att få den effekt som du är ute efter. Därför finns det tranbärsextrakt i piller som du kan ta 2,5 gram två gånger om dagen.

Urolog Björn Wullt säger dock till Vetenskapshälsa att de forskningsresultat som finns om tranbär och urinvägsinfektion är väldigt motsägelsefulla.

4. Äppelcidervinäger

Många vittnar om att de blivit hjälpa av äppelcidervinäger då det innehåller enzymer som begränsar bakterietillväxten. Blanda två teskedar äppelcidervinäger med vatten och dricka detta fem gånger om dagen.

Det finns dock ingen forskning på om detta fungerar, men det är ju också en huskur.

5. Surt är bra

Citronjuice, apelsinjuice och andra sura drycker är bra då detta gör att urinen blir sur och PH-värdet sjunker.

6. Vitlök

I vissa studier har vitlök kunnat förhindra bakterietillväxt. Dock vet man inte hur vitlök påverkar sjukdomsförloppet och huruvida den bör vara rå eller tillagad.

Har du feber?

OBS! Om du har urinvägsinfektion med feber så kräver det läkarvård.