Förebygga urinvägsinfektion

Det finns många, främst kvinnor, som lider av återkommande urinvägsinfektioner. Får du urinvägsinfektion ofta kan det vara jobbigt att äta långa penicillinkurer och att springa till läkaren hela tiden. Men det finns mycket du kan göra i vardagen för att förebygga urinvägsinfektioner.


Förebygga urinvägsinfektion

Inom forskning har man bara kunnat etablera tre faktorer som ökar risken för urinvägsinfektion. Nämligen ärftlighet, sex och att använda pessar med spermiedödande medel.

Det finns inga säkra bevis för andra förebyggande åtgärder mot urinvägsinfektion. Men baserat på hur urinvägsinfektion uppstår finns det några saker du kan testa om du drabbas av infektionen ofta.

Så kan du förebygga

Här listar vi vad du bör tänka på för att undvika att drabbas av urinvägsinfektion:

  • Drick mycket vatten och undvik vätskebrist. Urinen bör alltid vara ljust eftersom bakterierna trivs bäst i mörkt urin.
  • Töm blåsan regelbundet under dagen. Återkommande urinvägsinfektion kan bero på att det finns lite urin kvar i urinblåsan efter att du har kissat. Du kan testa att resa dig från toalettstolen efter att du kissat och sätta dig ner igen och se om du kan kissa ut det sista i urinblåsan. Du kan även testa att hosta så att magmusklerna spänner till och trycker ut den sista vätskan. Om du gör detta till en vana kan det hjälpa.
  • Oftast orsakas urinvägsinfektion av bakterier som tar sig från tarmen till urinvägarna. Ett sätt att minska risken för urinvägsinfektion kan därför vara att undvika att torka sig bakifrån och fram. Att torka från slidöppningen och bakåt kan fungera som en förebyggande metod.
  • Om du tvättar underlivet ofta med tvål är det lätt att irritera slemhinnorna vilket orsakar sveda. Rengör hellre med en oparfymerad olja eller babyolja för att undvika sveda och smärta.
  • Slemhinnorna kan bli tunnare och känsligare efter klimakteriet. Med hjälp av östrogenpiller som förs in i slidan eller östrogenkräm kan vissa kvinnor minska risken för urinvägsinfektion efter klimakteriet.
  • Om du ofta får urinvägsinfektion kan du få antibiotikabehandling i förebyggande syfte.

Om du har drabbats av urinvägsinfektion och är gravid eller tror att du har drabbats av njurbäckeninflammation så ska du uppsöka läkare snarast.

Annars kan du försöka dricka mycket vätska och ta smärtstillande tabletter och vänta ut det. Läs mer här om vad du kan göra om du drabbats av urinvägsinfektion.