Huskurer vid urinvägsinfektioner

Dricka mycket, tranbärsjuice, vitlök och citron. Huskurerna är många, men hur många fungerar?


Tranbärscocktail

Urinvägsinfektioner är vanligt och därför finns det också många huskurer beskrivna. En del har vetenskapligt stöd, men de flesta inte.

Vad som oftast rekommenderas är att dricka mycket vätska, en huskur som fungerar till viss grad. Det ökar genomströmningen av vätska i systemet och förväntas hjälpa till att skölja ur bakterier som fått fäste. Detta är främst effektivt när infektionen precis ger sig till känna, men svårare att tillämpa när bakterierna fått fäste.

Tranbärsjuice är en välanvänd huskur. En genomgripande sammanställning av studier gjordes 2012 där man slog fast att det inte finns stöd för att tranbär fungerar. Dock, liksom med all forskning, kan det fungera på individnivå och upplever man lindring av tranbär kan man fortsätta dricka det. Ett ökat vätskeintag vid urinvägsinfektion är ju oavsett bra. Att tänka på dock; sötade tranbärsjuicer är troligtvis gynnsamma för bakterieutveckling då socker göder bakterierna. Bättre är då osötad juice, men detta är baserat på teoretiska antaganden och någon studie har inte direkt gjorts för att jämföra. Forskning som har gjorts på tranbärskapslar och tabletter visar inte heller någon effektivitet dessvärre, men samma råd gäller där, upplever man lindring kan man fortsätta använda det då inga risker har observerats.

Intag av citron, jordgubbar, äpple och papaya har studerats gällande deras effekt mot bakterietillväxt. Man kunde se viss effekt av särskilt citron, men också hos jordgubbar. Deras effekt verkade dock vara mest riktad mot bakterier som inte är så vanliga vid urinvägsinfektion, men även viss effekt kunde ses hos e. coli vilket står för majoriteten av alla urinvägsinfektioner. Exakt i vilken form det bör intas för att få bra effekt är ännu inte utforskat.

Andra antimikrobiella livsmedel som ibland provas är vitlök. Vitlök har i vissa studier visat sig ha effekt på mikrober, och minskar deras mängd, men man vet inte hur det egentligen kan påverka sjukdomsförlopp och om vitlöken bör vara rå eller tillagad. Likaså gäller chilifrukter med capsaicin.

Att dricka sura drycker är en huskur som ofta provas. Oftast används citron, och i vissa fall bikarbonat. Teorin är att göra pH i urinen lägre, det vill säga göra urinen surare, för att bakterierna ska trivas sämre. Detta har inte kunnat ses i forskning men det finns inte så många högkvalitativa studier på området.

Sammantaget kan man säga att huskurer som fungerar är egentligen att dricka stora mängder vätska och tömma blåsan så ofta man behöver för att inte låta bakterierna gro.