Annons från InnovDr

En räddare i nöden vid upprepade urinvägsinfektioner

Marie beskriver hur det var att tampas med upprepade urinvägsinfektioner innan hon hittade Urinkollen.se, en smidig tjänst som hon är evigt tacksam för.


Kvinnan kissar taggtråd!

Det är fredagseftermiddag och helgen stundar. Långsamt under dagen känner Marie att hon springer på toaletten mer än vanligt. Det svider. Mer och mer. Hon kämpar för att tänka bort det onda. Sen händer det. Paniken infinner sig. Vart kan jag vända mig?

Marie ringer till vårdcentralen och hamnar i telefonkö. Det är nitton samtal före. Först hämta barnen och sedan svärmors 60-årsmiddag. Tårarna tränger fram. Hon kissar taggtråd!

Så beskriver Marie hur det var att tampas med upprepade urinvägsinfektioner innan hon hittade Urinkollen.se.

Vad hände sen?

Marie sökte på nätet om urinvägsinfektion och hittade Urinkollen.se Där fick hon svara på frågor på hennes telefon som en läkare såg över direkt och efter 5 minuter hade hon fått ett e-recept att hämta ut på valfritt apotek.

– Jag fick svara på samma frågor och fick samma behandling som på vårdcentralen men jag behövde inte längre gå dit, säger Marie som är evigt tacksam att hon hittade den smidiga tjänsten.

För Marie är Urinkollen.se en räddning i vardagen. Som lärare och mamma har hon ett packat schema. Hon har haft urinvägsinfektion flera gånger och vet när hon behöver söka hjälpa. Innan var det tidskrävande och krångligt.

– Nu är det busenkelt, säger Marie.

En raketstart utan dess like

Matilda Lundblad är grundare för företaget InnovDr som startat tjänsten Urinkollen. Här är hon tillsammans med styrelseordförande Frida och båda bär Urinkollens fina t-shirt.

Urinkollen är ett initiativ av ingenjören Frida och läkaren Matilda. Frida var tidigare fotbollsproffs och blev själv drabbad av urinvägsinfektion flera gånger under karriären.

År 2008 spelade Frida, med sitt dåvarande lag AIK, Svenska cupen final och Frida fick en outhärdlig smärta några timmar innan finalen.

– Det kändes som jag kissade knivar, säger Frida och fortsätter:

– Det var omöjligt att få till en tid hos min vårdcentral innan matchen så jag spelade ändå fastän jag var nära att svimma flera gånger av smärtan under matchen. Adrenalinet bedövade en del och därför gick det på något sätt att köra på.

Matilda som är en av Sveriges mest välrenommerade idrottsläkare har tidigare arbetat på vårdcentral och förundrats över hur ineffektivt kvinnor med urinvägsinfektion har tagits om hand.

– Blåskatarr är en ofarlig åkomma och diagnosen ställs med enkla frågor helt utan provtagning. Det är inte försvarbart att ta upp läkares tid på en vårdcentral för detta. Det är inte heller försvarbart att det ska vara så tidskrävande och omständing för kvinnor mitt i livet att få snabb hjälp.

Idén växte snabbt fram och förra sommaren gick de med i Chalmers Ventures start up camp. Då gällde det att snabbt sätta ihop ett handlingskraftigt team och det lyckades vi verkligen med.

– Vi vann både tävligen som avgjordes av Chalmers affärscoacher och även publikens röster, vilket var väldigt fint, säger Matilda.

Behöver du läkarebedömning och recept för behandling av återkommande urinvägsinfektion? Besök Urinkollen.se och få hjälp snabbt och enkelt.